Przy rozbieraniu pękła w nim obudowa przy gwincie. Jest pod deską. Na razie klimka działa, na szybę już jestem umówiony - zaledwie 526zł z wymianą. Co to jest przy 920zł za wymianę parownika :P
[O1] słabe światła mijania
Zwiń
X
-
[O1] słabe światła mijania
Mam dość tych słabych świateł i chcę małym kosztem to zmienić
co sądzicie o tych halogenach
Mi się nasuwają pytania:
1. czy instalacja i akumulator to wytrzyma
2. czy większa ilość ciepła nie uszkodzi reflektorów
3. czy zwiększenie mocy halogenów da więcej światła, czy te reflektory są tak beznadziejne i nic im nie pomoże
Obecnie używam Hella Light Power i na pewno są lepsze od poprzednich kupionych na stacji benzynowej, ale i tak słabe.
Co o tym sądzicie, a może ktoś już to wypróbował ??
-
-
bersoft,
2. raczej uszkodzi - zajdą "mgłą" tudzież ściemnieją - całe reflektory są z różnych tworzyw sztucznych; również coś się może fizycznie stopić - np. kostka zintegrować na stałe z żarówką
3. dawno temu na forach ludzie pisali, że porządna żarówka o legalnym watażu (55/60W) świeci i tak lepiej niż wynalazki 80/100/140W. prześledź temat "polecam żarówki".
osobiście polecam philips nightguide - świecą tak samo dobrze jak x-treme, za to żyją 2x dłużej.
pamiętaj też o kwestiach takich jak legalność - w razie stłuczki i wykrycia, że świeciłeś jakimś odpustowym lampionem mogą uznać Cię za współwinnego, a ubezpieczyciel z przyjemnością odmówi wypłaty ubezpieczenia
Komentarz
-
-
bersoft, A sprawdź najpierw sobie czy nie masz jakiś strat na napięciu we wtyczce żarówki.
Poniżej prosta tabela która powinna uświadomić jak duże są spadki jasności przy wydawałoby się niewielkich spadkach napięć.
10.5V : 510 lumens
11.0V : 597 lumens
11.5V : 695 lumens
12.0V : 803 lumens
12.5V : 923 lumens
12.8V : 1000 lumens ←Rated output voltage
13.0V : 1054 lumens
13.5V : 1198 lumens
14.0V : 1356 lumens ←Rated life voltage
14.5V : 1528 lumens
Ja miałem taki przypadek w VW Golfie III że na żarówkach był spadek o ok 3V. Zrobiłem zasilanie świateł na przekaźnikach bezpośrednio z akumulatora używając wtyczek i gniazd ze szrotu aby w razie czego można było wrócić do oryginału. Efekt był porażającyjak na żarówki poszło 14,5V a nie 11,5 Poniżej link do porady z forum VW:
Tomek
Komentarz
-
-
Moja biała dama
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53980
Komentarz
-
-
Tomek_dx, też w golfie 3 skorzystałem z tej porady i zadziałało tak samo - piorunująco
bersoft, ile lat ma twoja bryka? na pewno przepłukanie reflektora od środka nie zaszkodzi -plastikowym też nie, "prałem" tak kiedyś reflektory w fabce żony. kilo syfu wypłynęło po 200kkm
autorze, dodatkowo: jeśli chodzi Ci o dużo światła, a nie efekt, to omijaj jakiekolwiek żarówki z barwioną na niebiesko bańką - na mokrym nic nie widać
Komentarz
-
-
jeśli chodzi Ci o dużo światła, a nie efekt, to omijaj jakiekolwiek żarówki z barwioną na niebiesko bańkąSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
temat już obadany !
1. klosze są z tworzywa lekko zszarzałe,
2. odbłyśnik czysty
3. napięcie
a) silnik OFF - akumulator 12V, halogen 10V
B) silnik ON - akumulator 14V, Halogen 12V
Tak na szybko podłączyłem napięcie z akumulatora do halogenu podczas pracy silnika i faktycznie widać że sporo mocniej świeci (wg. rozpiski jest to różnica 800 a 1350 lumeli).
Więc to chyba jest przyczyna słabych świateł w moim samochodzie, aczkolwiek zastanawiam się czy to nie jest tak specjalnie zrobione, w końcu halogeny są na 12V, a nie wiem czy 14V nie spowoduje ich szybkiego przepalenia.
Najbardziej mnie zastanawia gdzie powstają te straty, bo może jest łatwiej wymienić np. jakiś przekaźnik niż robienie nowego okablowania, zwłaszcza że Octavi są nietypowe wtyczki które ciężko będzie zdobyć. A może po prostu tak ma być !!!
Ciekawe jak u Was jest z napięciem na halogenie ??
-----------------
oczywiście pomiary robiłem jak instalacja była pod obciążeniem (H4 odpalona)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bersofta) silnik OFF - akumulator 12V, halogen 10V
B) silnik ON - akumulator 14V, Halogen 12V
Tak na szybko podłączyłem napięcie z akumulatora do halogenu podczas pracy silnika i faktycznie widać że sporo mocniej świeci (wg. rozpiski jest to różnica 800 a 1350 lumeli).
Więc to chyba jest przyczyna słabych świateł w moim samochodzie, aczkolwiek zastanawiam się czy to nie jest tak specjalnie zrobione, w końcu halogeny są na 12V, a nie wiem czy 14V nie spowoduje ich szybkiego przepalenia.
Wg mnie to jest po prostu wynik zużytych już reflektorów i najwyższy czas wymienić je na nowe.
EDIT:
Optymalne napięcie prądu dla żarówki reflektorowej powinno być w granicach 13V, także trochę Ci gdzieś ucieka.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bersofta) silnik OFF - akumulator 12V, halogen 10V
Zamieszczone przez bersoftNajbardziej mnie zastanawia gdzie powstają te stratyO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
phrix, z tymi "niebieskimi" żarówkami różnie bywa, zależy co się trafi. Ja kupiłem swego czasu w "Realu" żarówki "Intertec" (niemieckie) h4 xenon super white , 3 za jakieś małe pieniądze w pudełku - chyba 20 parę zł 3 sztuki. Bańke mają lekko niebieską i świecą wbrew temu co piszecie sporo jaśniej niż zwykłe (żółte) h4 - zamieniłem je w miejsce standardowej "Narvy". Używałem ich w Corsie , używam ich w Scudo. Mogę je polecić z czystym sumieniem. Kiedyś tak samo kupiłem h3 do SI i te faktycznie na zewnątrz jakby jaśniejsze, ale dawały gorsze światło na drogę niż standardowe h3. Poprostu zależy na co się trafi.
Zdjęcie jak to świeciło w Corsie: Lewa (Unitronic), Prawa (Narva)Załączone pliki
Komentarz
-
-
sew1981, porównywanie supermarketowego wynalazku to zawsze loteria - nieważne, czy to serek waniliowy, cola value czy żarówki. dodatkowo cięzko porównać standardowe żarówki vs wzmocnione, np. philips bv będzie lepszy niż philips premium
ale porównując markowe i "mocne" zarazem: np. phlips bluevision vs philips x-treme czy osram coolblue vs nightbreaker, zawsze sporo więcej światła dają te nie-blue. w ogóle bardzo często wyniki testów dla niebarwionych żarówek są podawane oddzielnie niż tych "blue". fizyki nie oszukasz - ta sama wygenerowana wewnątrz żarówki ilość światła albo zostanie rozproszona praktycznie w całości (jakiś ułamek zabierze szkło), albo spora część zostanie zatrzymana na niebieskiej bańce (zatrzymujemy "żółtą" część światła, dającą jakąkolwiek widoczność na mokrym). ponadto osobiście uważam, że żarówki z niebieskimi dodatkami (nawet tak małymi jak philips x-treme) są beznadziejne we mgle - dużo mniej widać i łatwiej się samodzielnie oślepić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylzawsze sporo więcej światła dają te nie-blue.
Komentarz
-
Komentarz